De voordelen van Matcha besproken

Geplaatst op 04-12-2022

Matcha is een fijne groene thee poeder dat afkomstig is uit Japan. Het wordt gemaakt van de beste theeblaadjes die zorgvuldig worden geselecteerd en vervolgens met de hand geplukt. Deze blaadjes worden vervolgens gestoomd, gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Matcha wordt vaak gebruikt in Japanse theeceremonies en is ook populair in de Westerse wereld vanwege zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen.

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van matcha is dat het rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die ziekteverwekkers en ontstekingen kunnen veroorzaken. Matcha bevat zelfs meer antioxidanten dan gewone groene thee, omdat het gemaakt is van hele theeblaadjes in plaats van losse theeblaadjes.

Daarnaast kan matcha ook helpen bij het afvallen. Het bevat namelijk een stof genaamd EGCG (epigallocatechin gallate), dat bekend staat om zijn vetverbrandende eigenschappen. EGCG kan het metabolisme versnellen en helpen bij het verminderen van het lichaamsvet. Bovendien kan matcha ook helpen bij het verminderen van de eetlust, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Verder kan matcha ook helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit komt doordat het EGCG in matcha kan helpen om het "slechte" LDL-cholesterol te verlagen en het "goede" HDL-cholesterol te verhogen. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Matcha kan ook een positief effect hebben op de hersenen. Het bevat namelijk l-theanine, een aminozuur dat kan helpen om de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren. Dit kan leiden tot verbeterde focus, concentratie en mentale helderheid. Bovendien kan l-theanine ook helpen om stress en angst te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand.

Tot slot kan matcha ook helpen bij het verminderen van de kans op sommige vormen van kanker. Dit komt doordat de antioxidanten in matcha de groei van kankercellen kunnen remmen en zelfs de dood van deze cellen kunnen veroorzaken.